Şirket Çalışanlarının Suç İşlediği İddia Edildi

Admin 30.09.2015 17:32:06

Emisyon testlerini manipüle ettigini kabul eden Volkswagen'de kriz dinmiyor. Emisyon krizi ile ilgili BBC'ye konusan Volkswagen Yönetim Kurulu Üyesi Olaf Lies çalisanlarini sorumlu göstererek, "hileli yazilim indirenlerin sahsi sorumluluk almasi gerekiyor" dedi. ABD 'nin Çevre Koruma Müdürlügü (EPA) geçen hafta Volkswagen'in dizel motorlu araçlarina fabrika çikisinda yapilan egzoz emisyon testlerinin hatali oldugunu açikladi. Sirket, dizel motorlu araçlara yerlestirilen bir yazilim sayesinde aracin karbon emisyonlarini bilinçli sekilde oldugundan düsük göstermekle suçlaniyor. Yaklasik 11 milyon dizel aracin bu sorundan etkilendigi ifade ediliyor.

Suçlamalari degerlendiren Olaf Lies, yönetim kurulunun yasanan sorunlardan en son yaptiklari toplantida haberdar oldugunu belirtti.

Lies, "Yazilimlarin yüklenmesine izin veren ya da bizzat yüklenmesi kararini alan insanlar suç islemislerdir. Mutlaka kisisel sorumluluk almalilar" dedi ve söyle devam etti:
"Bu sorunlardan son yaptigimiz yönetim kurulu toplantisinda haberimiz oldu. Medya ögrenmeden kisa bir süre önce ögrendik. Burada çok açik olmak istiyorum. Yönetim kurulunun bu sorunlarin ABD'de bir yil öncesine kadar bilinmesine ragmen neden bilgilendirilmedigini ögrenmemiz lazim."

Lies, sirketin bu durum nedeniyle motorlarin düzeltilmesi ve yasal zararin giderilmesi için ne kadar ödemesi gerektigi konusunda bir fikri olmadigini söyledi; "Çok büyük zarardayiz çünkü milyonlarca insan Volkswagen'a güvenini kaybetti. Eminim çok sayida insan zararlari nedeniyle dava açacaktir. Çok sayida araci geri çagirmamiz lazim ve bunu çok hizli yapmaliyiz" ifadelerini kullandi.

Volkswagen'in üst düzey yetkililerin özür diledigini hatirlatan Lies, "ABD'de tam bir güvenle araçlarimizi alan ve hayalkirikligina ugrayan insanlardan utaniyorum" dedi.
EPA'nin raporunda 'kasit' iddiasinin bulunmasi, Volkswagen yöneticileri hakkinda sorusturma baslatilmasi ve sirkete dava açilmasi ihtimallerini gündeme getirmisti. Krizin ardindan Volkswagen'in ABD operasyonlarinin basindaki isim Michael Horn ilk açiklamasinda, "Dürüst davranmadik ve isi batirdik. Özür dileriz" demisti.
Skandalin patlak vermesinin ardindan 2007'den beri sirketin CEO'lugunu yapan olan Martin Winterkorn Çarsamba günü istifa etmis, yeni Yönetim Kurulu Baskani (CEO), sirketin sahip oldugu Porsche AG'nin Icra Kurulu Baskani Matthias Müller olmustu.

cript type="text/javascript" src="/assets/js/jquery-2.1.0.min.js">