TL'nin euro karsisinda deger kaybetmesi yüzde 70'e yakin kismi ithal araçtan olusan otomotiv iç pazarindaki sirketlerin maliyetlerini artirarak marjlarini baskilarken, son çeyrekte hem euroya bagli ürün fiyatlarina zam yapilmasi hem de finansman maliyetlerinin artmasiyla pazarin yavaslamasi ve sirketlerin maliyetlerinin yüksek seyretmesi bekleniyor.
Otomotiv Distribütörleri Dernegi (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç toplam pazari 2015 yili Ocak–Agustos döneminde 598,963 adete ulasarak, 2014 yili ayni döneme göre yüzde 47.18 artti. TL, euro karsinda yilbasindan bu yana yaklasik yüzde 18 deger kaybetti.
Otomotiv Distribütörleri Dernegi Genel Sekreteri Hayri Erce, otomotiv pazarinda ilk 8 ayda yüzde 47 artan iç satislara ragmen, son dönemde kurdaki asiri dalgalanmanin sirketlerin satis maliyetlerini olumsuz etkiledigini belirterek, özellikle son çeyrekte hem satislarda yavaslama hem de sirketlerin maliyetlerinde baskinin artmasini bekledigini söyledi.
Reuters'in sorularini yanitlayan Erce, "Pazar büyüyor ama sirketlerin kâri artmiyor hatta geriliyor. Volatilite çok fazla, fiyatlara yansimasi bir zaman dilimi arkadan geldigi için kâr erozyonu oluyor. Bundan sonraki dönem senenin ilk sekiz ayi gibi güçlü olmayacak ister istemez bir tempo düsüklügü görülmeye baslanacak. Biraz eski maliyetli araçlar elden çikarilmaya baslanacak ama ne zaman ki maliyetli yeni fiyatli ürünler pazara girecek o zaman satislarda daha da düsüsler görecegiz" dedi.
"Senenin geri kalan kismi zor geçecek" diyen Erce, sözlerini söyle sürdürdü: "Pazarda fiyat artislari olacak. Fiyatlar kurdaki artisa bagli artinca pazarda da tempo kaybi olacak. Sirketlerin maliyetlerinde artis oldu. Su anda sektör euroya çok bagli biraz buradan dönüs olursa nefes alinir ama bu volatilite devam ederse kârlar daha da zorlanir. Hem kur hem faiz artiyor, finansmani yapilan malin fiyati artiyor.
Sonuçta otomotiv ürünü hem ürünün fiyatindan hem de finansman paketinden olusuyor. Ister istemez finansmani yapilmis ürünün paketi artiyor bu senenin son çeyreginde hissedilecek. Bu hem pazar hem de sirketlerin maliyetleri açisindan zor olacak".
Pazari degerlendirirken kümülatif bakmak yerine bundan sonra ay ay bakmak gerektigini söyleyen Erce, "Aydan aya tempo kaybi görecegiz" dedi ve su anda adetsel olarak pazar beklentilerini degistirmediklerini söyledi.