Türkiye'de Volkswagen'ler İnceleniyor

Admin 30.09.2015 09:00:07

Çevre Bakanligi ABD'deki emisyon testlerinde usulsüzlük skandali ile mücadele eden Volkswagen  firmasiyla ilgili süreci izlemeye alirken, üst düzey bir çevre bakanligi yetkilisi, hareket halindeki araçlar ile rölantideki araçlarin egzoz emisyonu arasinda büyük farklar olmasi durumunda, emisyon ölçümlerinde yeni konsepte geçme zorunlulugu bulundugunu söyledi.

Reuters'a konusan Çevre Bakanligi yetkilisi sunlari söyledi:  
"Volkswagen (VW) olayi yeni bir süreçtir. Egzoz ölçümleri bizde genelde araç muayene istasyonlarinda yapiliyor. Yaptigimiz ölçümlerde, diger araçlar gibi VW marka araçlar da sinir degerlerini sagliyor.. Gelen haberlere göre Amerika'daki kurum hem seyir halinde, hem de rölantide emisyon ölçümü yapmis. Ve bu ölçümlerde ikisi arasinda kirk kat fazla deger ortaya çikmis. Bu ölçüm bizlere ve dünyaya egzoz ölçümlerini araç hareket halinde ölçmek gerçek sonucu yansitir diyor.. Biz de süreci izlemeye aldik. Eger hareket halindeki degerlerle sabit degerler arasinda böyle farkliliklar varsa biz dahil bütün ülkeler egzoz ölçümünde yeni konsepte geçmek zorundayiz."

ABD Çevre Koruma Ajansi (EPA) Eylül ortasinda yaptigi açiklamada VW ve Audi marka otomobillerin zehirli gaz emisyonu testlerinin sonuçlarini çarpitarak denetleme kurumunu yaniltan bir yazilim içerdigini ve bu nedenle sirketin 18 milyar dolara kadar para cezasi alabilecegini açiklamisti.
ABD'nin ardindan birçok ülke emisyon testlerinde usulsüzlük konusunda kendi incelemesini baslatirken, Volkswagen söz konusu yazilimin 11 milyon araçta kullanildigini ve bu araçlarin çogunun Avrupa'da satildigini belirtmisti.
Volkswagen bugün yaptigi bir açiklamada egzoz gazi emisyon testlerinde hile yapan yazilim içeren 11 milyon araci geri çagirarak onaracagini açikladi.  
Çevre Bakanligi yetkilisi ayrica konuyla ilgili haberlerin dünya medyasinda yayinlanmasinin ardindan bakanlikta olaganüstü bir toplanti yapildigini da belirterek, iki önemli karar aldiklarini dile getirdi. Ve söyle devam etti: "Ilk kararimiz Amerika Birlesik Devletleri Çevre Ajansi'nin VW firmasiyla ilgili raporunu temin etmek. Bunun için Disisleri Bakanligi kanaliyla bu yaziyi istetiyoruz. Ikinci kararimiz ise, Gümrük Bakanligi'na bir yazi yazarak, -Türkiye'ye ne kadar VW marka araç girdi, bunlarin egzoz ile ilgili Türkiye'ye verdigi taahhütler var mi?- sorularinin yanitini bulmak. Bu raporlar geldikten sonra önce bakanlik içerisinde bir degerlendirme yapacagiz. Sonra Sanayi ve Gümrük Bakanligi yetkilileri ile oturup yasal süreci nasil çalistiracagimizi degerlendirecegiz ve yol haritamizi ortaya koyacagiz"    
Yasanan emisyon skandalinin ardindan
Türkiye'de nasil bir etki olacagina dönük ilgili bakanliklardan bugüne kadar bir açiklama yapilmazken, Vokswagen'in yetkili saticisi Dogus Otomotiv  konu ile ilgili olarak Volkswagen AG ile temas halinde oldugunu duyurmustu.         
 
Öte yandan, Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kurulus olan TÜVTÜRK yaptigi açiklamada, su anda bu alanda gerekli akreditiasyona sahip oldugu belirtilerek, TÜVTÜRK'ün, bagimsiz A tipi bir muayene kurulusu olarak kayitlarina göre tüm egzoz emisyon ölçümlerinin yüzde 35'ini yaptigi ifade edildi. Açiklamada, "Yani tüm egzoz ölçümlerinin 3'de 2'si, bizzat otomotiv bayileri/yetkili servisleri tarafindan yapilmaktadir. TÜVTÜRK bu konuda farkli bir imtiyaza sahip degildir" denildi.

TÜVTÜRK Araç Muayene Istasyonlari üç ortakli bir kurum olup bu ortaklar arasinda Volkswagen Grup markalarinin Türkiye temsilcisi Dogus Otomotiv, Almanya menseli TÜV SÜD ve Londra merkezli bir özel sermaye fonu olan Bridgepoint bulunuyor.

Kaynak: www.haberturk.com

cript type="text/javascript" src="/assets/js/jquery-2.1.0.min.js">